Dietetyczny zamiennik ubóstwianego przez wielu kremu!
Muszę przyznać, że smakiem nie odbiega mocno od oryginału. Przy tym ma dobry wpływ na nasz organizm, ponieważ kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu! A to nie wszystko- zawiera również krzemionkę, która idealnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka 0,5% (w wersji wegańskiej roślinne)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków (słupków) migdałowych
- 2 łyżeczki stevi
- Kaszę jaglaną porządnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi (do wchłonięcia całego płynu).
- Ugotowaną kaszę zblendować z łyżką wiórków i łyżką migdałów.
- Do kremu dodać pozostałą część wiórków i migdałów i wymieszać (bez blendowania, aby w kremie były wyczuwalne całe kawałki).
- Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce (krem bardziej zgęstnieje).
Taki krem może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju naleśników, placków, ciast czy po prostu kanapek ;)
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 960kcal
1 porcja- ok. 192kcal
