11 października 2014

JABŁECZNIK JAGLANY Z AMARANTUSEM

Muszę przyznać, że w tym roku wyjątkową smakują mi jabłka!
Wszystkie ich odmiany- te słodkie i te kwaskowate, te miękkie i te twarde!

Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ten cudowny owoc jesieni do stworzenia jedno-porcjowego (ale dużego!) jabłecznika.

Bazą oczywiście są jabłka, ale do stworzenia ciasta wykorzystałam królową kasz- kaszę jaglaną!

Zaś dodatek bananów wypełnia jabłecznik naturalną słodyczą, a amarantus lekko orzechowym posmakiem. Całość rewelacyjnie komponuje się z aromatem cynamonu...


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 jabłka
  • 1 duży banan
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Od ugotowanej kaszy odłożyć 2 łyżki, a resztę zblendować z połową banana.
  3. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), po czym wymieszać z cynamonem.
  4. Do formy przełożyć warstwę kaszy, a na nią warstwę jabłek.
  5. Zapiec to przez około 15 minut w temperaturze 185 stopni.
  6. Drugą połowę banana zblendować z pozostałymi 2 łyżkami kaszy, a następnie wymieszać z amarantusem.
  7. Wyciągnąć formę z piekarnika i nałożyć na wierzch ostatnią warstwę.
  8. Całość zapiekać kolejne 15 minut.
I gotowe- zdrowy, aromatyczny jabłecznik w sam raz na jesienne popołudnia i poranki! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 520kcal

Jabłko z cynamonem 2014Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II