A kilka dni temu obiecałam również, że szał truskawkowy zamieniam na smak wiśni i dotrzymuję obietnicy!
Dzisiaj (z uwagi na fakt, że wysokie temperatury powracają) prezentuję lekką tartę jaglaną z galaretką wiśniową!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżka lucumy
- 3 łyżki kakao
- 300g wiśni
- 2 łyżeczki agaru
- 1 łyżka inuliny
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Następnie kaszę wymieszać z kakao oraz lucumą.
- Do formy (małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia) nałożyć masę, formując niezbyt wysokie brzegi i piec około 45 minut w 180 stopniach.
- Wiśnie bez pestek zblendować ze stevią, po czym zagotować, dodając inulinę i agar.
- Galaretkę wiśniową przelać na wcześniej upieczony spód, na wierzch poukładać całe wiśnie oraz posypać kruszonym ziarnem kakao- odstawić do stężenia.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 930kcal
1 kawałek- ok. 66kcal


