28 sierpnia 2017

GRYCZANE CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

Kiedyś nie byłam zwolennikiem ciast drożdżowych, wydawały mi się mało atrakcyjne w smaku...
Ale odkąd zaczęłam je piec sama i dodawać do środka to co lubię nabrały one innego smaku... mojego smaku! ;)

Dzisiaj wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami :)


Składniki:
  • 400g mąki gryczanej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 7g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 200ml mleka jaglanego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 50g oliwy
  • kilka śliwek
  • opcjonalnie: cynamon, 2 łyżeczki syropu z agawy

Przygotowanie:
  1. Mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, drożdże i sól wymieszaj ze sobą.
  2. Banany zblenduj z mlekiem i syropem z agawy.
  3. Mokre składniki wymieszaj z suchymi i wyrób ciasto, pod koniec dodaj oliwę i ponownie wyrób.
  4. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu poukładaj połówki śliwek, które opcjonalnie możesz posypać cynamonem i skropić syropem z agawy.
  5. Ciasto piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Kalorie:
Całość (24 kawałki) - ok. 3115kcal
1 kawałek - ok. 130kcal