3 listopada 2014

SAŁATKA Z KOMOSY NA ŁÓDKACH DYNIOWYCH

Proste, a jednak dość ciekawe użycie dyni!
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki zawierające ziarna, kasze, warzywa- są pyszne i sycące,a przy tym bardzo wartościowe ;)

Troszkę fantazji i można podać je równie nienudny sposób, tak aby cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko!


Składniki:
  • pół dyni hokkaido
  • 6 łyżek komosy ryżowej
  • 3 łyżki bobu
  • kilka pomidorów daktylowych
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: sól sezamowa, sos sojowy, curry
Przygotowanie:
  1. Dynię dokładnie umyć i pokroić na kawałki- na kształt dużych "łódek".
  2. Łódki oprószyć lekko curry i zapiec w piekarniku (30 minut/ 180 stopni).
  3. Pomidory przekroić na połówki, obsypać solą sezamową i włożyć je do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia dyni.
  4. Komosę ugotować do miękkości.
  5. Podobnie postąpić z bobem, po czym obrać go ze skórek.
  6. Orzeszki pinii uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  7. Ugotowaną komosę wymieszać z bobem i nałożyć na łódki dyniowe, po czym udekorować pomidorkami, posypać kiełkami oraz orzeszkami pinii i sezamem.
  8. Całość skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 545kcal
1 porcja- ok. 273kcal

Quchnia pełna Quinoa 3