Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki zawierające ziarna, kasze, warzywa- są pyszne i sycące,a przy tym bardzo wartościowe ;)
Troszkę fantazji i można podać je równie nienudny sposób, tak aby cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko!
Składniki:
- pół dyni hokkaido
- 6 łyżek komosy ryżowej
- 3 łyżki bobu
- kilka pomidorów daktylowych
- 1 łyżeczka kiełków brokuła
- 1 łyżeczka orzeszków pinii
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- przyprawy: sól sezamowa, sos sojowy, curry
- Dynię dokładnie umyć i pokroić na kawałki- na kształt dużych "łódek".
- Łódki oprószyć lekko curry i zapiec w piekarniku (30 minut/ 180 stopni).
- Pomidory przekroić na połówki, obsypać solą sezamową i włożyć je do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia dyni.
- Komosę ugotować do miękkości.
- Podobnie postąpić z bobem, po czym obrać go ze skórek.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Ugotowaną komosę wymieszać z bobem i nałożyć na łódki dyniowe, po czym udekorować pomidorkami, posypać kiełkami oraz orzeszkami pinii i sezamem.
- Całość skropić sosem sojowym.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 545kcal
1 porcja- ok. 273kcal
