26 stycznia 2015

MIGDAŁOWE BABECZKI Z MANGO

Babeczki upiekłam zupełnie niespodziewanie i spontanicznie! Sięgając do lodówki po mango miałam zamiar zrobić koktajl na bazie mango, banana i ugotowanych w mleku daktyli.
Po zblendowaniu tych trzech składników stwierdziłam, że byłaby to świetna baza smakowa do upieczenia babeczek... nie myśląc długo dodałam mąki i inne składniki- tak powstały te pyszne, słodkie i nieco tropikalne babeczki!

Nie muszę już chyba Was zapewniać, że babeczki (jak wszystko, co piekę) są dietetyczne- pełnowartościowe i bezglutenowe mąki, zero sztucznego cukru i brak niezdrowych tłuszczów czynią je idealną propozycją dla dbających o zdrowie i urodę oczywiście ;)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 banana
  • 1/2 mango
  • garść daktyli
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka rodzynek
Przygotowanie: 
  1. Daktyle zagotować w mleku (nie odlewać mleka).
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Do sylikonowych foremek wyłożyć po łyżce masy, następnie kilka rodzynek i kolejną łyżkę masy.
  4. Babeczki piec około 40 minut w 160 stopniach.
Czy Wam też często się zdarza stworzenie potrawy, której nie planowaliście i wyszło tak pysznie? :)
Chyba czasem w kuchni trzeba dać się ponieść chwili i spuścić wodzę fantazji, a jest szansa, że uzyskamy coś naprawdę pysznego :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 655kcal
1 babeczka- ok. 82kcal

Niskokaloryczny styczeńWalentynkowe menu