Po zblendowaniu tych trzech składników stwierdziłam, że byłaby to świetna baza smakowa do upieczenia babeczek... nie myśląc długo dodałam mąki i inne składniki- tak powstały te pyszne, słodkie i nieco tropikalne babeczki!
Nie muszę już chyba Was zapewniać, że babeczki (jak wszystko, co piekę) są dietetyczne- pełnowartościowe i bezglutenowe mąki, zero sztucznego cukru i brak niezdrowych tłuszczów czynią je idealną propozycją dla dbających o zdrowie i urodę oczywiście ;)
Składniki:
- 5 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 banana
- 1/2 mango
- garść daktyli
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka rodzynek
- Daktyle zagotować w mleku (nie odlewać mleka).
- Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie ze sobą zblendować.
- Do sylikonowych foremek wyłożyć po łyżce masy, następnie kilka rodzynek i kolejną łyżkę masy.
- Babeczki piec około 40 minut w 160 stopniach.
Chyba czasem w kuchni trzeba dać się ponieść chwili i spuścić wodzę fantazji, a jest szansa, że uzyskamy coś naprawdę pysznego :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 655kcal
1 babeczka- ok. 82kcal
Kocham mango! :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne babeczki, zjadłabym ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńNprawde super dobrane składniki :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńPysznie! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne połączenie smaków! Babeczki musiały być smakowite ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-). Mimo, że słodyczy nie lubię. Tylko zdjąłbym rodzynki :-D.
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną na wynos! :)
OdpowiedzUsuńfajne zastosowanie mango, muszą być pycha :)
OdpowiedzUsuńmango- mój ulubiony owoc,babeczek z mango jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń