2 października 2016

WARZYWA ZAPIEKANE POD JAGLANĄ SKORUPKĄ

Super zdrową moc warzyw wszyscy znamy, o kaszy jaglanej i jej właściwościach słyszał już chyba każdy, nawet największy przeciwnik zdrowego żywienia ;)

To dzisiaj przepis dość prosty, smaczny i przyjemny ;) Poleca się na obiad, czy kolację!


Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 1 łyżka pasty z pestek dyni
  • 1 duża cukinia (lub 2 małe)
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, curry, bazylia, tymianek
Przygotowanie:
  1. Cukinię pokroić na półksiężyce i wrzucić na rozgrzany olej kokosowy, całość doprawić solą, papryką słodką, curry oraz tymiankiem- chwilę podsmażyć.
  2. Do cukinii dodać pomidory pokrojone w kawałki, całość podsmażyć jeszcze przez 3 minuty, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez około 15 minut (170 stopni).
  3. Kaszę jaglaną wymieszać ze szczyptą soli, bazylią oraz masłem z pestek dyni- wyłożyć na podpieczone warzywa i piec przez kolejne 15 minut.
  4. Danie podawać posypane natką pietruszki.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 800kcal
1 porcja- ok. 200kcal