16 października 2014

CZARNY MAKARON Z PESTO Z TAHINI

Pojawiła się u mnie na talerzu kompozycja niecodziennych i niezbyt często spotykanych smaków!
Jednocześnie była ona pyszna i delikatna.

Bardzo ciekawa odmiana dla tradycyjnych makaronów z sosami. Moja propozycja zawiera wiele składników odżywczych, m.in. wapń w tahini, pełnowartościowe białko w spirulinie, czy żelazo w makaronie z czarnego ryżu.


Składniki:
  • 80g czarnego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka tahini
  • szczypta spiruliny
  • kilka pomidorów
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • pół łyżeczki ziaren sezamu
  • przyprawy: sos sojowy, curry
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Pomidorki ugrillować w piekarniku (15 minut/ 180 stopni).
  3. Tahinę zblendować ze spiruliną oraz 2 ugrillowanymi pomidorami, curry oraz sosem sojowym.
  4. Gotowy makaron podać z pesto i pomidorami, a następnie posypać sezamem i kiełkami.
Proste, a nietypowe i smaczne :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II