Jednocześnie była ona pyszna i delikatna.
Bardzo ciekawa odmiana dla tradycyjnych makaronów z sosami. Moja propozycja zawiera wiele składników odżywczych, m.in. wapń w tahini, pełnowartościowe białko w spirulinie, czy żelazo w makaronie z czarnego ryżu.
Składniki:
- 80g czarnego makaronu ryżowego
- 1 łyżka tahini
- szczypta spiruliny
- kilka pomidorów
- 1 łyżeczka kiełków brokuła
- pół łyżeczki ziaren sezamu
- przyprawy: sos sojowy, curry
- Makaron ugotować i odcedzić.
- Pomidorki ugrillować w piekarniku (15 minut/ 180 stopni).
- Tahinę zblendować ze spiruliną oraz 2 ugrillowanymi pomidorami, curry oraz sosem sojowym.
- Gotowy makaron podać z pesto i pomidorami, a następnie posypać sezamem i kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal

