31 grudnia 2015

KOKOSOWO- AMARANTUSOWE CIASTECZKA Z MAKIEM

Poświątecznie jeszcze troszkę maku zostało w moich szafkach, więc postanowiłam go spożytkować do upieczenia bardzo prostych ciasteczek, które posłużą jako słodka przekąska na wieczór ;)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki kokosowej (firmy Green Essence)*
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • banan
  • białko jajka
  • 6 łyżek mleka migdałowego
  • 1 łyżka maku
Przygotowanie: 
  1. Banana zblendować z mlekiem i białkiem.
  2. Najpierw dodać mąkę migdałową i wymieszać, po czym dodać mąkę kokosową i ponownie wymieszać.
  3. Z masy uformować małe ciasteczka, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu posypać makiem.
  4. Ciasteczka piec przez około 15 minut w 170 stopniach.
Uwaga- ciasteczek nie można piec zbyt długo, ponieważ bardzo szybko się przypiekają :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (28 ciasteczek)- ok. 440kcal
1 ciasteczko- ok. 16kcal