I wyszło super! Połączenia smaków właśnie takie, jak lubię najbardziej, a w nich nie mogło oczywiście zabraknąć mojej ulubionej DYNI! :)
Polecam wszystkim wygłodniałym i jednocześnie lubiącym zdrowe jedzenie osobom! :)
Składniki:
- 6 łyżek razowej kaszy kuskus
- duży kawałek dyni
- 1 burak
- kilka małych marchewek
- kilka liści jarmużu
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka pestek dyni
- przyprawy: suszone zioła, papryka słodka, curry, sól sezamowa
- Kaszę kuskus zalać zagotowaną wodą na pół centymetra ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić do napęcznienia (5- 10 minut).
- Dynię pokroić na podłużne kawałki, a buraka obrać ze skórki i pokroić w drobne słupki.
- Wszystkie warzywa ugrillować w temperaturze 180 stopni: dynia- 20min, buraki- 10min, jarmuż- 7 minut.
- Gotowy kuskus wymieszać z przyprawami i warzywami.
- Sałatkę podawać z uprażonymi (na suchej patelni teflonowej) pestkami dyni i słonecznika.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 530kcal
1 porcja- ok. 265kcal


