24 października 2014

SAŁATKA Z KUSKUSU I PIECZONYCH WARZYW

Chcąc wykorzystać jakże delikatną i cudowną w smaku kaszę KUSKUS zastanawiałam się nad zrobieniem pożywnej i lekkiej sałatki. Bo kto nie lubi sałatek?! ;)

I wyszło super! Połączenia smaków właśnie takie, jak lubię najbardziej, a w nich nie mogło oczywiście zabraknąć mojej ulubionej DYNI! :)

Polecam wszystkim wygłodniałym i jednocześnie lubiącym zdrowe jedzenie osobom! :)


Składniki:
  • 6 łyżek razowej kaszy kuskus
  • duży kawałek dyni
  • 1 burak
  • kilka małych marchewek
  • kilka liści jarmużu
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: suszone zioła, papryka słodka, curry, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus zalać zagotowaną wodą na pół centymetra ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić do napęcznienia (5- 10 minut).
  2. Dynię pokroić na podłużne kawałki, a buraka obrać ze skórki i pokroić w drobne słupki.
  3. Wszystkie warzywa ugrillować w temperaturze 180 stopni: dynia- 20min, buraki- 10min, jarmuż- 7 minut.
  4. Gotowy kuskus wymieszać z przyprawami i warzywami.
  5. Sałatkę podawać z uprażonymi (na suchej patelni teflonowej) pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 530kcal
1 porcja- ok. 265kcal

Zdrowe HalloweenImieniny u cioci