1 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z DYNIĄ

W tym cieście starałam się przemycić jesienne klimaty i chyba się udało ;)
Połączenie bardzo wyrazistej i charakterystycznej w smaku mąki żołędziowej z delikatną dynią wyszło całkiem nieźle. Całość posypałam białym makiem, który dodatkowo urozmaicił smak!


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki z żołędzi
  • 1 banan
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z białkami jajek, jogurtem i dyniowym puree.
  2. Do mokrych składników dodać mąkę, biały mak, cynamon i stevię.
  3. Masę przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1230kcal
1 kawałek- ok. 62kcal

Jesienne Superfoods