29 sierpnia 2015

BIAŁKOWY WEGAŃSKI OMLET Z KREMEM I MALINAMI

Czas na śniadanie, więc nie zastanawiamy się zbyt długo i bierzemy się za przygotowanie omleta!
Ale nie byle jakiego, bo na słodko! :) I to wegańskiego!
A żeby było mało białkowego (bo w sobotę również trening się należy :))


Składniki:
Omlet
  • 4 łyżki białka słonecznikowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki inuliny
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka owsianego
Krem
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 3/4 szklanki mleka owsianego
  • 250g malin
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Omlet
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Omlety smażyć na suchej teflonowej patelni z obu stron.
Krem 
  1. Kuskus zalać wrzącym mlekiem i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu, po czym zblendować na krem.
  2. Gotowe omlety podać z kremem, malinami, polane syropem z agawy oraz posypane prażonymi płatkami migdałowymi.
By urozmaicić smak omleta wybrałam maliny, ale póki co mamy jeszcze spory wybór owoców sezonowych, także możecie zaszaleć! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 omlety)- ok. 1015kcal
1 omlet- ok. 508kcal