31 maja 2014

KREM Z KALAFIORA Z CZARNYM RYŻEM

Kalafior- dla wielu kontrowersyjne warzywo pod względem smaku... Ja uwielbiam!
Pod każdą postacią- gotowany, opiekany, czy w formie sosu.

Dzisiaj postawiłam na lekki krem z kalafiora z dodatkiem subtelnie orzechowego czarnego ryżu.
Jest to bardzo lekkie danie, które możemy zaserwować na lunch, bądź przystawkę ;)


Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 6 łyżek czarnego ryżu
  • 500ml bulionu warzywnego
  •  koperek
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól morska, pieprz, curry
Przygotowanie:
  1. Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki (różyczki) i zrumienić na oliwie.
  2. Zalać go bulionem warzywnym (lub wodą) i dusić do miękkości z dodatkiem przypraw.
  3. Uduszonego kalafiora wraz z bulionem, który nie odparował zblendować na gładki krem.
  4. Całość posypać koperkiem i podawać z ugotowanym czarnym ryżem.
Proste, szybkie, lekkie- idealne! :)

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja