Pod każdą postacią- gotowany, opiekany, czy w formie sosu.
Dzisiaj postawiłam na lekki krem z kalafiora z dodatkiem subtelnie orzechowego czarnego ryżu.
Jest to bardzo lekkie danie, które możemy zaserwować na lunch, bądź przystawkę ;)
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 6 łyżek czarnego ryżu
- 500ml bulionu warzywnego
- koperek
- łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól morska, pieprz, curry
- Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki (różyczki) i zrumienić na oliwie.
- Zalać go bulionem warzywnym (lub wodą) i dusić do miękkości z dodatkiem przypraw.
- Uduszonego kalafiora wraz z bulionem, który nie odparował zblendować na gładki krem.
- Całość posypać koperkiem i podawać z ugotowanym czarnym ryżem.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal