31 marca 2017

BABECZKI Z PŁASKURKI Z POLEWĄ I GRANATEM

Tajemnicza płaskurka to jeden z gatunków pszenicy. Ma ona dłuższą historię niż przykładowo orkisz. Ziarno to w nieprzetworzonej mocno formie jest bardzo wartościowe. Ma dość wysoką zawartość białka i sporo błonnika, niestety w Polsce nie jest powszechnie uprawiana.
Jeśli jednak natraficie na nią w sklepach to radzę spróbować ;)
Mi zasmakowała, a przy tym stanowi ciekawe urozmaicenie moich wypieków :)


Składniki:
Babeczki
  • 8 łyżek mąki z płaskurki
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • banan
  • chlust mleka
  • 3 jajka
Dodatki
  • banan
  • chlust mleka
  • 1 łyżka kakao
  • kawałek granatu
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na babeczki zblendować ze sobą, masę przełożyć do foremek i piec około 20/25 minut w 180 stopniach. 
  2. Banana zblendować z kakao, mlekiem- polewę odstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  3. Gotowe babeczki polać polewą oraz posypać ziarenkami granatu. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 
 
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1050kcal
1 babeczka- ok. 88kcal