14 stycznia 2014

TARTA JAGLANO MAKOWA

Słodkie wspomnienie świąt... ;)

 

 

To, że jestem fanką kaszy jaglanej jest chyba wiadome już wszystkim... a, że w czasie świąt do gustu przypadł mi również mak (niegdyś przeze mnie nielubiany) to zdecydowałam się na kolejną zdrową i dietetyczną wersję ciasta z wykorzystaniem obu składników!

Tarta jest fantastyczna! Słodka przyjemność bakaliowo- makowa, a do tego bomba odżywczo- błonnikowa!

Warto pamiętać, że orzechy i owoce suszone, a zwłaszcza len mielony zawierają błonnik, który między innymi reguluje pracę jelit.


Składniki: 
Spód:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100g rodzynek
Masa makowa: 
  • 150g maku (najlepiej mielony)
  • 200ml mleka (w wersji vege roślinne)
  • bakalie: kandyzowana skórka pomarańczy, suszone śliwki i morele, orzechy włoskie, płatki migdałów
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: 
  1.  Kaszę jaglaną ugotować w wodzie i ostudzić, a następnie zmiksować z rodzynkami do połączenia.
  2. Tak powstały spód wyłożyć do sylikonowej formy na tartę.
  3. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
  4. Mak ugotować w mleku, dodając podczas gotowania len (cały czas mieszać) i wystudzić.
  5. Zaparzony mak zmielić (jeśli używamy mielonego to pominąć ten krok).
  6. Mak wymieszać z rozdrobionymi bakaliami i cynamonem.
  7. Powstałą masę makową wyłożyć na jaglany spód.
  8. Całość schłodzić (co najmniej przez 1 godzinę przed podaniem) i przechowywać w lodówce.
*Oczywiście nie mogłam powstrzymać się przed udekorowaniem tarty użytymi w masie bakaliami.




Idealna na poprawę humoru w chłodne i długie zimowe wieczory!
A do tego nie wymaga pieczenia ;)

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2330kcal
1 kawałek- ok. 194kcal

Uprzedzam, że z każdym zjedzonym kawałkiem nabieramy ochoty na następny, więc trzeba uważać! :)