3 marca 2016

KRUCHE CIASTECZKA OWSIANE

Te ciasteczka to połączenie słodkości ze zdrowym rozsądkiem ;)

Są kruche, niezbyt słodkie, ale za to z wyczuwalną nutą orzechową i czekoladową!
Bazą do ich wykonania były pożywne płatki owsiane oraz szereg bezglutenowych mąk. Dodatki możecie oczywiście wybrać sami, ja zdecydowałam się na klasyczne- orzechy i gorzką czekoladę :)


Składniki:
  • 400g płatków owsianych
  • 5 łyżek mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki lnianej
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 250g margaryny Alsan
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (90%)
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić (niekoniecznie bardzo dokładnie) i wymieszać z mąką amarantusową, lnianą oraz zmielonymi orzechami.
  2. Do mąk dodać margarynę i miód- wyrobić ciasto.
  3. Do ciasta dodać pokruszoną drobno czekoladę i ponownie wymieszać.
  4. Z masy uformować rulony, które należy zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 30 minut.
  5. Następnie rulony pokroić na 1-centymetrowe ciasteczka, a na wierzch każdego wciasnąć orzecha włoskiego lub migdała.
  6. Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (55 ciasteczek)- ok. 3250kcal
1 ciasteczko- ok. 59kcal