Mix kolorów i smaków!
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki obiadowe, ponieważ są mało skomplikowane w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywne!
Można do nich dodać na co tylko mamy ochotę- taki mix warzyw z kaszą to jest to!
Składniki:
- 5 łyżek kuskusu kukurydzianego
- 3 łyżki czarnej soczewicy
- kilka różyczek brokułu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kukurydzy
- 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- kiełki rzodkiewki
- przyprawy: curry, papryka słodka
- Soczewicę namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować do miękkości.
- Kuskus wymieszać ze szczyptą curry i zalać wrzątkiem na około pół cm ponad poziom kaszy, po czym odstawić do napęcznienia pod przykryciem na kilka minut.
- Różyczki brokułu obgotować, a pomidorki koktajlowe oprószyć słodką papryką i ugrillować w piekarniku (15 min/180stopni).
- Nasiona konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Tahini wymieszać z sokiem z cytryny.
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszać ze sobą, sałatkę polać sosem na bazie tahini i soku z cytryny oraz oprószyć nasionami konopi i kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 495kcal
1 porcja- ok. 248kcal