4 sierpnia 2014

BURGERY Z BOBU

Niestety powoli żegnamy się z bobem, który tak bardzo lubię.
Dlatego korzystam póki jeszcze mogę i tym razem serwuję burgery z bobem!

Dodałam do nich kaszę kuskus i rewelacyjną fasolę mung, którą otrzymałam od OWOCOWY RAJ. Fasola dodaje bardzo ciekawego smaku, a w połączeniu z delikatnym kuskusem i bobem sprawdza się świetnie.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 3 łyżki fasoli mung (firmy OWOCOWY RAJ)
  • 150g bobu
  • 1 jajko
  • łyżka koperku
  • przyprawy: pieprz kolorowy, curry
  • 1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią (firmy OWOCOWY RAJ)
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Fasolę mung namoczyć, ugotować do miękkości i zblendować.
  3. Bób ugotować, obrać ze skórek- połowę lekko rozgnieść widelcem,drugą połowę pokroić na połówki.
  4. Połączyć kuskus, fasolę mung, bób, z jajkiem, koperkiem i przyprawami.
  5. Uformować burgery (niezbyt duże) i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Burgery zjadłam z pieczonymi w piekarniku frytkami z dyni, która jest moim numerem 1, jeśli chodzi o warzywa. A sezon już coraz bliżej....! :)

Kalorie:
Całość (18 burgerów)- ok. 550kcal
1 burger- ok. 31kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne