Wystarczy kilka składników, by wydobyć genialny smak makaronu zawierającego wodorosty.
Składniki:
- 30g makaronu tagiatelle z wodorostami wakame
- pół małej cukinii
- 200g dyni hokkaido
- 2 pomidory
- pół łyżeczki sezamu
- pół łyżeczki sosu sojowego
- przyprawy: pomidory suszone z bazylią i czosnkiem, sól sezamowa
- Makaron wrzucić do wrzącej wody, gotować około 3- 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Cukinię pokroić na małe kawałki i obgotować (można następnie zeszklić na oliwie, ale niekoniecznie) i zblendować na gładki sos.
- Do sosu z cukinii dodać sól sezamową oraz przyprawę pomidorową i wymieszać.
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ugrillować w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20 minut).
- W połowie czasu pieczenia dyni do piekarnika włożyć również pomidory i zapiec.
- Gotowy makaron wymieszać z sosem cukiniowym oraz kawałkami dyni i podać z pomidorkami oraz posypać sezamem i skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 240kcal

