18 września 2014

MAKARON TAGIATELLE Z WAKAME I WARZYWAMI

Danie orientalne i nietypowe, jednak nie zawiera wielu składników!

Wystarczy kilka składników, by wydobyć genialny smak makaronu zawierającego wodorosty.


Składniki:
  • 30g makaronu tagiatelle z wodorostami wakame
  • pół małej cukinii
  • 200g dyni hokkaido
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki sezamu
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • przyprawy: pomidory suszone z bazylią i czosnkiem, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Makaron wrzucić do wrzącej wody, gotować około 3- 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Cukinię pokroić na małe kawałki i obgotować (można następnie zeszklić na oliwie, ale niekoniecznie) i zblendować na gładki sos.
  3. Do sosu z cukinii dodać sól sezamową oraz przyprawę pomidorową i wymieszać.
  4. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ugrillować w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20 minut).
  5. W połowie czasu pieczenia dyni do piekarnika włożyć również pomidory i zapiec.
  6. Gotowy makaron wymieszać z sosem cukiniowym oraz kawałkami dyni i podać z pomidorkami oraz posypać sezamem i skropić sosem sojowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 240kcal

Dynia na słodko i słonoMakaronowa Sałatka