Ja chciałam jednak pokazać ich inne zastosowanie- w miękkich delikatnych ciasteczkach, które również mogą stanowić słodki podwieczorek!
Składniki:
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka
- 1 banan
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 5 suszonych fig
- 1 łyżeczka stevi
- Płatki ryżowe ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Banana zblendować.
- Do ugotowanych płatków dodać banana, pokrojone figi, mąkę ryżową- wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Z masy uformować ciasteczka, które następnie piec około 30 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 640kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal

