20 marca 2015

RYŻOWE CIASTECZKA Z FIGAMI

Płatki ryżowe każdemu z nas w pierwszym momencie kojarzą się ze śniadaniem lub podwieczorkiem. Podawane na mleku z owocami- coś pysznego :)

Ja chciałam jednak pokazać ich inne zastosowanie- w miękkich delikatnych ciasteczkach, które również mogą stanowić słodki podwieczorek!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 5 suszonych fig
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Banana zblendować.
  3. Do ugotowanych płatków dodać banana, pokrojone figi, mąkę ryżową- wymieszać i odstawić na 15 minut.
  4. Z masy uformować ciasteczka, które następnie piec około 30 minut w 180 stopniach.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe... rozpływają się w ustach :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 640kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V