20 marca 2015

RYŻOWE CIASTECZKA Z FIGAMI

Płatki ryżowe każdemu z nas w pierwszym momencie kojarzą się ze śniadaniem lub podwieczorkiem. Podawane na mleku z owocami- coś pysznego :)

Ja chciałam jednak pokazać ich inne zastosowanie- w miękkich delikatnych ciasteczkach, które również mogą stanowić słodki podwieczorek!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 5 suszonych fig
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Banana zblendować.
  3. Do ugotowanych płatków dodać banana, pokrojone figi, mąkę ryżową- wymieszać i odstawić na 15 minut.
  4. Z masy uformować ciasteczka, które następnie piec około 30 minut w 180 stopniach.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe... rozpływają się w ustach :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 640kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V

21 komentarzy:

  1. Z takim składem musiały smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja ostatnio zastanawiałam się co zrobić z całą paczką płątków ryżowych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! - proste, zdrowe i napewno smaczne. Dodaję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wyglądają, faktycznie nadadzą się na podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja koleżanka robiła bardzo podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm urocze te ciasteczka *.* Na podwieczorek idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam figi więc takie ciasteczka też pewnie pokocham

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł :) muszę kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł na oryginalne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Figi <3
    Kolejny świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dobrze, że mam mąkę ryżową :)

    OdpowiedzUsuń