Ja chciałam jednak pokazać ich inne zastosowanie- w miękkich delikatnych ciasteczkach, które również mogą stanowić słodki podwieczorek!
Składniki:
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka
- 1 banan
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 5 suszonych fig
- 1 łyżeczka stevi
- Płatki ryżowe ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Banana zblendować.
- Do ugotowanych płatków dodać banana, pokrojone figi, mąkę ryżową- wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Z masy uformować ciasteczka, które następnie piec około 30 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 640kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal
Z takim składem musiały smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńwyglądaja świetnie :)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio zastanawiałam się co zrobić z całą paczką płątków ryżowych :D
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper pyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! - proste, zdrowe i napewno smaczne. Dodaję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają, faktycznie nadadzą się na podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuńZ figami, niommmmmm... ;)
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka robiła bardzo podobne ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMmm urocze te ciasteczka *.* Na podwieczorek idealne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam figi więc takie ciasteczka też pewnie pokocham
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciasteczka!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na oryginalne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńFigi <3
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis !
Jak dobrze, że mam mąkę ryżową :)
OdpowiedzUsuń