3 marca 2015

BABECZKI Z KOMOSY Z BIAŁYM MAKIEM

Świetna, słodka przekąska z wykorzystaniem komosy!

To mój kolejny pomysł na wykorzystanie komosy w słodkościach :)
Chcę pokazać, że ta jakże wartościowa komosa ryżowa sprawdza się świetnie nie tylko jako składnik wytrawnych dań, ale również i słodkich! :)

Składniki:
  • 7 łyżek komosy ryżowej
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • szklanka mleka
  • banan
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka stevi
  • 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść suszonych moreli
Przygotowanie:
  1. Suszone morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć (przez około 15 minut), a następnie zblendować z makiem.
  2. Komosę ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  3. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  4. Banana zblendować z białkami.
  5. Do foremek nakładać po łyżce masy, pół łyżeczki nadzienia makowego z morelami i kolejną łyżkę masy.
  6. Babeczki piec około 30 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok.1000kcal
1 babeczka- ok. 100kcal