27 marca 2015

BISZKOPT RYŻOWY Z BAKALIAMI

Lekki, a jednocześnie napakowany wspaniałymi bakaliami!

Muszę się przyznać, że jestem fanatyczką wszelkich bakalii! Mogłabym je jeść wprost kilogramami :) Stąd pomysł na lekkie, szybkie ciasto, które będzie wypełnione nimi po brzegi :)

Propozycja dla wszystkich "bezglutenowców" i amatorów słodkości :)


Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej
  • 5 białek jajek
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • bakalie (po garści): orzechy laskowe, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, żurawina (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę ze stevią.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąkę, banana i rozdrobnione bakalie.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Oczywiście nie poprzestałam na jednym kawałku, jadłam od razu kilka, popijając wspaniałym koktajlem owocowym :)

Narobiłam Wam ochoty? No to do dzieła! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 1285kcal
1 kawałek- ok. 51kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V