9 grudnia 2016

KRUCHE TARTALETKI Z KAWOWYM KREMEM I MORWĄ BIAŁĄ

Smak kawy ceni sobie pewnie nie jeden z Was!
Osobiście kawy nie pijam, ale smak tych tartaletek mnie zauroczył i czuję, że kawa zagości częściej w moim menu! ;)


Składniki:
Tartaletki
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • duży banan (lub 2 małe)
Krem
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżka miodu
  • garść morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto.
  2. Foremki na tartaletki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 190 stopniach.
  3. Kawę zaparzyć w małej filiżance, a kaszę jaglaną ugotować- pod koniec gotowania dodać zaparzoną kawę.
  4. Ostudzoną kaszę zblendować z miodem- krem nałożyć na upieczone spody.
  5. Każdą tartaletkę posypać morwą białą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 duże tartaketki)- ok. 1200kcal
1 tartaletka- ok. 400kcal