Zamiast mąki pszennej- jaglana i amarantusowa!
Zamiast masła- masło orzechowe!
Zamiast cukru- banan!
A budyń? Oczywiście mój ulubiony jaglany! I do tego słodkie ananasy... to ciasto na pewno może konkurować z każdą tradycyjną wersją :)
Składniki:
Spód i kruszonka
- 6 łyżek mąki amarantusowej
- 4 łyżki mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 duży banan
- 2 łyżki masła migdałowego
- 150g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżeczki stevi
- kilka plastrów ananasa
Przygotowanie:
Spód i kruszonka
- Banana zblendować, po czym połączyć dokładnie ze sobą wszystkie składniki.
- Ugnieść ciasto- jego większą część wyłożyć do formy i lekko ponacinać, z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę.
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym i dosłodzić stevią.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, który wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Ułożyć kawałki ananasa i kruszonkę- całość piec 30 minut w 170 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1600kcal
1 kawałek- ok. 80kcal