12 września 2015

AMARANTUSOWY PLACEK Z KOKOSOWYM KREMEM I OWOCAMI

Miała być beza, ale finalnie zdecydowałam się na lekki placek i nie żałuję! ;)
Delikatny amarantus w połączeniu ze słodkim, kokosowym kremem i musem malinowym... bajka!

Polecam wszystkim na zdrową rozpustę weekendową ;)


Składniki:
Placek
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 białka jajek
  • 1 banan
  • garść rodzynek
Krem
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka inuliny
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść malin
  • kilka truskawek
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Placek
  1. Banana zblendować, a rodzynki namoczyć i odcedzić.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z amarantusem, bananem i rodzynkami.
  3. Wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec około 15- 20 minut w 160 stopniach.
Krem 
  1. Płatki ugotować z dodatkiem stevi w mleku kokosowym, po czym zblendować na gładki krem z dodatkiem inuliny.
  2. Maliny zblendować na mus, truskawki pokroić, a płatki uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  3. Upieczony placek podać z kremem, polany musem malinowym z kawałkami truskawek, posypany płatkami migdałowymi.
Smacznej soboty! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 775kcal
1 kawałek- ok. 65kcal