Delikatny amarantus w połączeniu ze słodkim, kokosowym kremem i musem malinowym... bajka!
Polecam wszystkim na zdrową rozpustę weekendową ;)
Składniki:
Placek
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 3 białka jajek
- 1 banan
- garść rodzynek
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka inuliny
- 2 łyżeczki stevi
- garść malin
- kilka truskawek
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Placek
- Banana zblendować, a rodzynki namoczyć i odcedzić.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z amarantusem, bananem i rodzynkami.
- Wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec około 15- 20 minut w 160 stopniach.
- Płatki ugotować z dodatkiem stevi w mleku kokosowym, po czym zblendować na gładki krem z dodatkiem inuliny.
- Maliny zblendować na mus, truskawki pokroić, a płatki uprażyć na suchej patelni teflonowej.
- Upieczony placek podać z kremem, polany musem malinowym z kawałkami truskawek, posypany płatkami migdałowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 775kcal
1 kawałek- ok. 65kcal