Najczęściej wiśnie wykorzystywane są do przeróżnych przetworów, czy kompotów!
A ja uważam, że są to owoce, które idealnie nadają się do ciast :) Ich lekko kwaskowaty smak rewelacyjnie przełamuje słodycz każdego ciasta.
Ja moje wiśniowe wypieki zaczynam od tartaletek z wiśniowym, bezglutenowym kisielem i świeżymi wiśniami :)
Składniki:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 3 łyżki mąki z komosy
- 1 łyżeczka tahini
- 1 banan
- 5 łyżek wrzątku
- kisiel wiśniowy bezglutenowy bio
- garść wiśni
- kilka nerkowców
- Zagotować 180ml wody, we wrzątku wymieszać kisiel.
- Banana zblendować, dodać tahini i mąki- wyrobić ciasto.
- Foremki wyłożyć ciastem i piec około 20 minut w 170 stopniach.
- Do tartaletek wyłożyć gotowy kisiel wiśniowy oraz wiśnie i orzechy nerkowca.
Ponadto są w 100% wegańskie i bezglutenowe!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 585kcal
1 tartaletka- ok. 293kcal

