28 sierpnia 2016

BEZGLUTENOWY NAKED CAKE

Dzisiaj bez zbędnych wstępów, bo torty lubi każdy!
Naked cake ostatnio coraz bardziej popularny dzisiaj gości u mnie oczywiście w wersji zdrowej i bezglutenowej ;)


Składniki:
Ciasto
  • 200g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki teff (Green Essence)*
  • 1 łyżka stewi
Krem i dodatki 
  • 200g brązowego ryżu
  • 750ml mleka 0,5%
  • 1 łyżka tahini
  • 1/2 łyżeczki stewi
  • truskawki
  • maliny
  • borówki
  • świeża mięta

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać dwukrotnie i ugotować w wodzie.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami na ciasto.
  3. Masę wyłożyć do dwóch foremek (o równej wielkości; wyłożonych papierem do pieczenia) i piec około 50 minut w 180 stopniach.
  4. Ryż ugotować w mleku, a po ostudzeniu zblendować go razem z tahini i stewią na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka).
  5. Na jedno ciasto nałożyć połowę kremu oraz trochę owoców, następnie nałożyć drugie ciasto, na które również rozprowadzić równomiernie drugą część kremu, a na wierzchu poukładać owoce i listki mięty.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2840kcal
1 kawałek- ok. 203kcal