3 lutego 2015

ORZECHOWY AMARANTUS

Dzisiaj miałam nieodpartą chęć na amarantus.
Jego wyjątkowy lekko orzechowy posmak jest niepowtarzalny, a w towarzystwie różnych rodzajów orzechów stanowił bombę składników odżywczych! :)

Nie wspomnę już o słodko- wyrazistym smaku i kremowej konsystencji...!
Przygotowanie nie wymagało ode mnie zbyt wielkiego wysiłku i właśnie o to chodziło- gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcielibyśmy zjeść pełnowartościowe śniadanie, bądź pyszny podwieczorek to idealna propozycja :)


Składniki:
  • 6 łyżek ziaren amarantusa (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów (brazylijskie, migdały, nerkowce)
  • 1 łyżka suszonych owoców (rodzynki, morele)
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w mleku (amarantus nie wchłonie całego mleka).
  2. Banana zblendować i wymieszać z ugotowanym amarantusem w mleku.
  3. Całość podać z orzechami i suszony owocami oraz syropem klonowym i masłem orzechowym (ja masło orzechowe i syrop klonowy wymieszałam z całością).
Smacznie i zdrowo- istny raj dla miłośników orzechowych smaków (do których się zaliczam)! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość ( porcje)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 375kcal