3 lutego 2015

ORZECHOWY AMARANTUS

Dzisiaj miałam nieodpartą chęć na amarantus.
Jego wyjątkowy lekko orzechowy posmak jest niepowtarzalny, a w towarzystwie różnych rodzajów orzechów stanowił bombę składników odżywczych! :)

Nie wspomnę już o słodko- wyrazistym smaku i kremowej konsystencji...!
Przygotowanie nie wymagało ode mnie zbyt wielkiego wysiłku i właśnie o to chodziło- gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcielibyśmy zjeść pełnowartościowe śniadanie, bądź pyszny podwieczorek to idealna propozycja :)


Składniki:
  • 6 łyżek ziaren amarantusa (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów (brazylijskie, migdały, nerkowce)
  • 1 łyżka suszonych owoców (rodzynki, morele)
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w mleku (amarantus nie wchłonie całego mleka).
  2. Banana zblendować i wymieszać z ugotowanym amarantusem w mleku.
  3. Całość podać z orzechami i suszony owocami oraz syropem klonowym i masłem orzechowym (ja masło orzechowe i syrop klonowy wymieszałam z całością).
Smacznie i zdrowo- istny raj dla miłośników orzechowych smaków (do których się zaliczam)! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość ( porcje)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 375kcal

25 komentarzy:

  1. Mm.. musiało być pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam ochotę na coś tak pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najchętniej wyjadłabym te wszystkie bakalie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. taką miseczkę poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bakalie zdecydowanie mnie przekonują!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile zdrowia w tym śniadaniu - banan, orzechy... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna propozycja - na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj Madziu ale bym zjadła taki deserek, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę przyrządzić amarantus w ten sposób koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio coraz częściej widzę na blogach amarantus z mlekiem i dodatkami. Muszę wypróbować, bo wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny!
    Lubię takie bakaliowe urozmaicenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetyczny deser, nigdy nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Skoro orzechowy to ja już przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda fajnie ciekawe jak smakuje :)

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  15. brzmi pysznie. u mnie przepis na amarantusa wytrawnego:) cleangoodfood.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń