Spirulina to nic innego jak algi, które niegdyś stanowiły pokarm dla Azetków, czy niektórych plemion Afryki. Jest to kolejne z serii "Superfoods" na nowo odkrywane (podobnie jak amarantus).
Spirulina jest niezwykle bogata w białko, witaminy B, E i A oraz minerały (potas, magnez, cynk).
Ma właściwości wzmacniające organizm oraz oczyszczające go z toksyn.
Dzięki swojemu bogactwu pod względem odżywczym jest polecana sportowcom, osobom na diecie bezmięsnej, czy przewlekle chorym.
Dla wszystkich może stanowić świetny suplement uzupełniający naszą codzienną dietę! :)
Składniki:
- brokuł
- kostka warzywna BIO
- 1 łyżka spiruliny
- 1 łyżeczka kiełków brokuła
- przyprawy: pieprz czarny, majeranek
- do podania: 6 łyżek makaronu ryżowego muszelki
- Brokuła ugotować w wywarze z kostki warzywnej.
- Ugotowanego brokuła odcedzić, odlewając bulion do osobnego naczynia.
- Brokuła zblendować na bardzo gładki krem, pod koniec blednowania stopniowo dolewać bulion (do uzyskania pożądanej konsystencji) oraz przyprawy.
- Krem przełożyć na talerz, nałożyć odrobinę spiruliny i rozprowadzić ją po kolistym ruchem przy pomocy łyżeczki.
- Całość podać z kiełkami brokuła i ugotowanym makaronem ryżowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 300kcal
1 porcja- ok. 150kcal
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńfajny kolorek ma ten krem :) a co to jest spirulina? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtak jak wyżej napisałam są to sproszkowane algi morskie, która są niezwykle bogate w przeróżne minerały, witaminy, a przede wszystkim białko :)
UsuńA gdzie Ty takie coś kupiłaś ?
OdpowiedzUsuńJadłam algi morskie i nie smakowały mi, już na samą myśl bierze mnie obrzydzenie.
musiałaś je jeść w niezbyt przystępnej formie, gwarantuję, że w mojej zupie tylko wzbogacały smak :) a spirulinę możesz znaleźć tutaj http://www.bioplanet.pl/sklepy
UsuńUwielbiam zupki, a Twoja Madziu pysznie wygląda, taka zielona :-)
OdpowiedzUsuńApetyczna porcja zupy :)
OdpowiedzUsuńTa zupka to DZIEŁO SZTUKI! :)
OdpowiedzUsuńo mamusiu... pycha! uwielbiam brokułowe kremy!
OdpowiedzUsuńObłęd!!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, uwielbiam brokułowy krem zarówno za smak, jak i za wygląd *.* Ciekawy pomysł z tą spiruliną ;>
OdpowiedzUsuńSuper kolor i samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kremy, szczegolnie dyniowy.. teraz czas na brokułowy :)
OdpowiedzUsuńhttp://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1
Kolor ma obłędny! :D
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na spirulinę. Idealnie komponuje się z brokułem :)
OdpowiedzUsuńmmmm, wygląda i zapowiada się pysznie i mega zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Chętnie bym spróbowała takiego kremu :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem bardzo połączenia tych smaków i spirulina ach super propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenna ta Twoja zupa, chętnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuń