A wykonanie- banalnie proste, jednak bardzo nietypowe! :)
Składniki:
- 1/4 szklanki żółtej soczewicy
- 1/2 szklanki ryżu brązowego
- szczypta soli sezamowej
- Namoczyć w oddzielnych naczyniach soczewicę i ryż- całą noc.
- Każde z osobna odcedzić, a następnie zalać niewielką ilością wody i zblendować na bardzo gładkie, lejące ciasto (jak na naleśniki).
- Wymieszać ze sobą oba ciasta i doprawić solą sezamową.
- Placki smażyć z obu stron na suchej teflonowej patelni pod przykryciem.
Placki można podawać faszerowane, a następnie zapieczone w formie zapiekanki lub jako tortilla, czy po prostu jak zwykłe naleśniki.
Ja zdecydowałam się na prostotę, ze względu już na ich nietypowy smak zjadłam je odrywając kawałek po kawałku i maczając w sosie pomidorowym :)
Myślę, że świetnym dodatkiem do tych placków byłby również domowy hummus :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (6 placków)- ok. 530kcal
1 placek- ok. 88kcal
