18 stycznia 2015

PLACKI Z SOCZEWICY I RYŻU

Niczym naleśniki! Mogą służyć za placki do tortilli, czy wrapów!

A wykonanie- banalnie proste, jednak bardzo nietypowe! :)


Składniki:
  • 1/4 szklanki żółtej soczewicy
  • 1/2 szklanki ryżu brązowego
  • szczypta soli sezamowej
Przygotowanie:
  1. Namoczyć w oddzielnych naczyniach soczewicę i ryż- całą noc.
  2. Każde z osobna odcedzić, a następnie zalać niewielką ilością wody i zblendować na bardzo gładkie, lejące ciasto (jak na naleśniki).
  3. Wymieszać ze sobą oba ciasta i doprawić solą sezamową.
  4. Placki smażyć z obu stron na suchej teflonowej patelni pod przykryciem.

Placki można podawać faszerowane, a następnie zapieczone w formie zapiekanki lub jako tortilla, czy po prostu jak zwykłe naleśniki.

Ja zdecydowałam się na prostotę, ze względu już na ich nietypowy smak zjadłam je odrywając kawałek po kawałku i maczając w sosie pomidorowym :)

Myślę, że świetnym dodatkiem do tych placków byłby również domowy hummus :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (6 placków)- ok. 530kcal
1 placek- ok. 88kcal

Niskokaloryczny styczeń