18 stycznia 2015

PLACKI Z SOCZEWICY I RYŻU

Niczym naleśniki! Mogą służyć za placki do tortilli, czy wrapów!

A wykonanie- banalnie proste, jednak bardzo nietypowe! :)


Składniki:
  • 1/4 szklanki żółtej soczewicy
  • 1/2 szklanki ryżu brązowego
  • szczypta soli sezamowej
Przygotowanie:
  1. Namoczyć w oddzielnych naczyniach soczewicę i ryż- całą noc.
  2. Każde z osobna odcedzić, a następnie zalać niewielką ilością wody i zblendować na bardzo gładkie, lejące ciasto (jak na naleśniki).
  3. Wymieszać ze sobą oba ciasta i doprawić solą sezamową.
  4. Placki smażyć z obu stron na suchej teflonowej patelni pod przykryciem.

Placki można podawać faszerowane, a następnie zapieczone w formie zapiekanki lub jako tortilla, czy po prostu jak zwykłe naleśniki.

Ja zdecydowałam się na prostotę, ze względu już na ich nietypowy smak zjadłam je odrywając kawałek po kawałku i maczając w sosie pomidorowym :)

Myślę, że świetnym dodatkiem do tych placków byłby również domowy hummus :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (6 placków)- ok. 530kcal
1 placek- ok. 88kcal

Niskokaloryczny styczeń

37 komentarzy:

  1. i znowu tylko trzyskładnikowe danie - totalnie mnie zaskakujesz! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne placki. Można z nich wyczarować wiele dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, uwielbiam tutaj zaglądać, ponieważ wiem, że zawsze mnie czymś zaskoczysz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe!
    Pasują do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, a jakie fantastyczne! Kochana, zaskakujesz! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł i przepis! Na pewno wypróbuję kiedyś po szkole ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł, na pewno będą u mnie w którąś naleśnikową sobotę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne do zdrowej tortilli! Fajny pomysł na namoczenie soczewicy - do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. kurcze, nie wierze że można z takich składników zrobić placki...jesteś niesamowita

    OdpowiedzUsuń
  11. W życiu bym na taki pomysł nie wpadła, świetny jest. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. oj ciekawa jestem, ciekawa jak smakują, bo wyglądają baaaardzo zachęcająco :)
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja! Mam składniki, więc trzeba wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za pomysł! Zaskakujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z tego przepisu napewno skorzystam :) !

    OdpowiedzUsuń
  16. Interesujące ;) powiedz - dlaczego namaczasz składniki, zamiast gotować, skoro i tak później wszystko smażysz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotowane, a nie namoczone i później zblendowane miałyby zupełnie inną konsystencję i myślę, że nie smażyłyby się już tak dobrze, na pewno trzeba by było użyć tłuszczu do smazenia :)

      Usuń
  17. Fajne, fajne:) Aż szkoda, że wczoraj nie zauważyłam tego przepisu, już bym miała namoczoną soczewicę i ryż.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda na bardzo prosty pomysł, myślisz, że z zielonej soczewicy tez wyjdą? tej akurat mam pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, myślę, że możesz spróbować i powinny się udać :)

      Usuń
  19. Nie wiem czy dałabym radę zjeść 6 placków ... :D

    OdpowiedzUsuń
  20. mnie się skojarzyły właśnie z tortillą:)

    OdpowiedzUsuń
  21. wow, takich jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Zawsze unikam soczewicy, ale to chyba błąd - muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Rzeczywiscie mogą posłużyć jako baza do wielu dań , swietny pomysł na zdrowe placki

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie zgadłabym, że są z soczewicy! Ciekawy i apetyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ołł je robię jutro! :)

    U mnie dzisiaj wariacje jarmużowe www.silarska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń