Nabrałam ochoty na kolejny wypiek z jej użyciem.
I od razu pomyślałam o maku, ale tym białym :) Tak powstał biały makowiec na bazie komosy, a słodyczy dopełniła morwa biała suszona :)
Składniki:
- 1 szklanka białego maku
- 1/2 szklanki komosy ryżowej białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 1 łyżka liści stevi
- 1 szklanka mleka 0,5%
- garść morwy białej suszonej
- Mak namoczyć w szklance mleka, a następnie ugotować w tym samym mleku, w którym się moczył.
- Liście stevi zaparzyć w szklance wody i odcedzić, płyn dolać do gotującego się maku, dodać komosę i gotować kolejne 15 minut- odstawić do wystygnięcia.
- Banana zblendować z białkami i wymieszać z całością.
- Masę przełożyć do formy, na wierzch ułożyć suszoną morwę i piec około 40 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (28 kawałków)- ok. 1425kcal
1 kawałek- ok. 51kcal
