7 marca 2020

Wegańskie tartaletki bez pieczenia


Składniki:

  • masa daktylowa - 250 g
  • popping z amarantusa - 120 g
  • nerkowce - 60 g
  • kasza jaglana - 200 g
  • erytrytol - 30 g
  • napój migdałowy - 750 ml
  • maliny liofilizowane - 15 g
  • masło nerkowcowe - 60 g


Przygotowanie:

  1. Nerkowce zmiel na drobno, połącz z poppingiem amarantusowym oraz masą daktylową - dokładnie wymieszaj, by powstała lepka masa.
  2. Masę wyłóż do foremek (spody i brzegi) - schłodź w lodówce.
  3. Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie wodą, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem erytrytolu - odstaw do wystygnięcia, po czym zblenduj na gładki krem.
  4. Tak powstały krem nałóż do wcześniej przygotowanych tartaletek, na wierzchu polej masłem nerkowcowym i nałóż liofilizowane maliny.


Kalorie:
Całość (15 tartaletek) - ok. 2935 kcal
1 tartaletka -ok. 196 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kolorowa sałatka na szybko



Składniki:

  • ryż z soczewicą instant - 1 opakowanie
  • papryka żółta - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryka zielona - 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 1 garść
  • fasola czerwona (ugotowana lub konserwowa) - 240 g
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • olej z pestek dyni - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • świeża bazylia - 1 garść

Przygotowanie:

  1. Ryż instant podgrzej na patelni (na bardzo małej ilości wody).
  2. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  3. Wymieszaj wcześniej przygotowany ryż z soczewicą, papryki, fasolę, przekrojone w pół pomidorki koktajlowe.
  4. Ocet wymieszaj z olejem, przyprawami oraz miodem - tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
  5. Całość przełóż na talerze i udekoruj świeżą bazylią.


Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 840 kcal
1 porcja - ok. 210 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Tofurnik niewegański na kruchym spodzie



Składniki:

  • mąka kukurydziana - 7 łyżek
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 4 łyżki
  • banan - 3 szt.
  • tahini - 2 szt.
  • tofu naturalne - 220 g
  • napój migdałowy - 150 ml
  • erytrytol - 4 łyżki
  • jajo - 2 szt.
  • białko wegańskie z wanilią - 30 g
  • owoce leśne - 2 garści

Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do nich dwa zblendowane banany oraz tahini - dokładnie wyrób cisto.
  2. Większą część ciasta wyłóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.
  3. Tofu zblenduj na gładki krem z jednym bananem, erytrytolem, jajkami, odżywką wegańską oraz napojem migdałowym - wylej na wcześniej wyłożony spód.
  4. Na masie z tofu ułóż owoce, całość przykryj kruszonką z pozostałej części ciasta.


Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 1580 kcal
1 kawałek - ok. 132 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.