7 marca 2020

Wegańskie tartaletki bez pieczenia


Składniki:

  • masa daktylowa - 250 g
  • popping z amarantusa - 120 g
  • nerkowce - 60 g
  • kasza jaglana - 200 g
  • erytrytol - 30 g
  • napój migdałowy - 750 ml
  • maliny liofilizowane - 15 g
  • masło nerkowcowe - 60 g


Przygotowanie:

  1. Nerkowce zmiel na drobno, połącz z poppingiem amarantusowym oraz masą daktylową - dokładnie wymieszaj, by powstała lepka masa.
  2. Masę wyłóż do foremek (spody i brzegi) - schłodź w lodówce.
  3. Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie wodą, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem erytrytolu - odstaw do wystygnięcia, po czym zblenduj na gładki krem.
  4. Tak powstały krem nałóż do wcześniej przygotowanych tartaletek, na wierzchu polej masłem nerkowcowym i nałóż liofilizowane maliny.


Kalorie:
Całość (15 tartaletek) - ok. 2935 kcal
1 tartaletka -ok. 196 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz