9 listopada 2014

WEGAŃSKI PASZTET MARCHEWKOWO- BURACZKOWY

Bardzo dawno nie robiłam żadnego wegańskiego pasztetu. A przecież są one pyszne i sycące!
Nie mogłam się zdecydować, czy chcę wykorzystać do jego wykonania kaszę, czy może jakieś warzywa strączkowe? Więc postawiłam na jedno i drugie! ;)
Muszę stwierdzić, że wyszła bardzo ciekawa mieszanka smaków, a  konsystencja pasztetu jak najbardziej zadowalająca!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 50g żółtej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 2 łyżeczki musztardy dijon MAILLE
  • przyprawy: curry, suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości.
  2. Buraczki obrać i również ugotować, a następnie zblendować na puree i wymieszać (bez blendowania) z kaszą jaglaną, dodając suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Masę wyłożyć do aluminiowej rynienki.
  4. Soczewicę namoczyć (2 godziny) i ugotować.
  5. Marchewki obrać, ugotować, a następnie zblendować wraz z soczewicą, mąką sojową, musztardą i curry.
  6. Do rynienki wyłożyć kolejną warstwę i całość piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Na wykonanie pasztetu niestety trzeba poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto! :)
Można go potraktować, jako dodatek do dania głównego lub pieczywa.

Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 630kcal
1 porcja- ok. 79kcal