Nie mogłam się zdecydować, czy chcę wykorzystać do jego wykonania kaszę, czy może jakieś warzywa strączkowe? Więc postawiłam na jedno i drugie! ;)
Muszę stwierdzić, że wyszła bardzo ciekawa mieszanka smaków, a konsystencja pasztetu jak najbardziej zadowalająca!
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 50g żółtej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 1 łyżka mąki sojowej
- 2 łyżeczki musztardy dijon MAILLE
- przyprawy: curry, suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości.
- Buraczki obrać i również ugotować, a następnie zblendować na puree i wymieszać (bez blendowania) z kaszą jaglaną, dodając suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
- Masę wyłożyć do aluminiowej rynienki.
- Soczewicę namoczyć (2 godziny) i ugotować.
- Marchewki obrać, ugotować, a następnie zblendować wraz z soczewicą, mąką sojową, musztardą i curry.
- Do rynienki wyłożyć kolejną warstwę i całość piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Na wykonanie pasztetu niestety trzeba poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto! :)
Można go potraktować, jako dodatek do dania głównego lub pieczywa.
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 630kcal
1 porcja- ok. 79kcal