11 lipca 2018

PAPRYKI FASZEROWANE KASZĄ ORKISZOWĄ I FASOLKĄ

Faszerowane papryki to danie, które sprawdza się podczas każdej imprezy!

Można przygotować je wcześniej, a podczas zabawy wstawić do piekarnika i gotowe! Bez brudzenia i marnowania czasu na gotowanie, podczas gdy inni miło spędzają czas ;)



Składniki:

  • 150g kaszy orkiszowej

  • 6 czerwonych papryk

  • 250g fasolki ugotowanej lub konserwowej

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 łyżka tahini

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • natka pietruszki

  • pestki dyni

  • Sól, pieprz, czosnek




Przygotowanie:

  1. Z każdej papryki wydrąż środek i przekrój w poprzek na pół.

  2. Kaszę ugotuj, a następnie wymieszaj z fasolką, posiekaną natką i sosem z musztardy, sokiem z cytryny, tahini oraz przypraw.

  3. Do połówek papryk nałóż farsz i zapiecz przez około 30 minut w 180 stopniach.

  4. Gotowe papryki posyp natką pietruszki i pestkami dyni.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1265kcal

1 porcja – ok. 211kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.