Pożywny spód z kolorowego ryżu i kremowe, pożywne wypełnienie z uroczego, zielonego bobu! :)
Kropką nad "i" były listki bazylii, które nadawały całej tarcie niezwykłego aromatu!
Po raz kolejny również zdecydowałam się na użycie niezwykle wartościowego oleju arganowego, o właściwościach którego pisałam już przy poprzednich propozycjach.
Składniki:
Tarta
- 3 łyżki ryżu czerwonego pełnoziarnistego
- 3 łyżki ryżu czarnego pełnoziarnistego
- 2 łyżki ryżu basmati pełnoziarnistego
- 2 łyżki ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
- 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
- szczypta soli sezamowej
- 4 garście bobu
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oleju arganowego
- przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, kurkuma
Przygotowanie:
Tarta
- Wszystkie ryże ugotować osobno.
- Ugotowane i ostudzone ryże dokładnie ze sobą połączyć (można lekko zblendować) i wymieszać z solą sezamową i korzeniem maca.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując dość wysokie brzegi i piec około 40 minut w 180 stopniach.
- Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z dodatkiem oleju arganowego i przypraw.
- Farsz przełożyć na wcześniej upieczony spód i podać z listkami bazylii, czarnym ryżem oraz kawałkami bobu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal

