28 lipca 2015

RYŻOWA TARTA Z BOBEM I BAZYLIĄ

Po wszystkich słodkościach pora na wytrawne danie! Ale nie byle jakie, bo tarta! :)

Pożywny spód z kolorowego ryżu i kremowe, pożywne wypełnienie z uroczego, zielonego bobu! :)
Kropką nad "i" były listki bazylii, które nadawały całej tarcie niezwykłego aromatu!

Po raz kolejny również zdecydowałam się na użycie niezwykle wartościowego oleju arganowego, o właściwościach którego pisałam już przy poprzednich propozycjach.


Składniki:
Tarta
  • 3 łyżki ryżu czerwonego pełnoziarnistego
  • 3 łyżki ryżu czarnego pełnoziarnistego
  • 2 łyżki ryżu basmati pełnoziarnistego
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
  • 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • szczypta soli sezamowej
Farsz 
  • 4 garście bobu
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, kurkuma

Przygotowanie:
Tarta
  1. Wszystkie ryże ugotować osobno.
  2. Ugotowane i ostudzone ryże dokładnie ze sobą połączyć (można lekko zblendować) i wymieszać z solą sezamową i korzeniem maca.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując dość wysokie brzegi i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Farsz 
  1. Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z dodatkiem oleju arganowego i przypraw.
  2. Farsz przełożyć na wcześniej upieczony spód i podać z listkami bazylii, czarnym ryżem oraz kawałkami bobu.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal

Danie pachnące ziołami. Lato 2015Piknik