Przecież są takie sycące i można do nich "włożyć" ulubione warzywa, co tylko podbija smak i nasze zadowolenie :)
Moja zapiekanka opierała się głównie na kaszy bulgur, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz raczej łagodnymi w smaku warzywami z nutką sosu sojowego. Całość była wyśmienita i bardzo sycąca!
Składniki:
- 5 łyżek kaszy bulgur
- pół cukinii
- kawałek dyni
- kilka brukselek
- 1 pomidor
- 1 łyżka sosu sojowego House of Asia
- 1 łyżka kiełków brokuła
- przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- Kaszę bulgur ugotować w szklance wody (przez około 8 minut), a następnie odstawić do wchłonięcia całego płynu.
- Dynię obrać ze skórki i ugotować, a następnie zblendować z curry i solą sezamową na puree.
- Brukselki ugotować.
- Pomidora obrać ze skórki i zblendować, po czym wymieszać z kaszą bulgur i przyprawą pomidorową.
- Do formy włożyć plastry cukinii, ugotowaną brukselkę, polać sosem sojowym, nałożyć dyniowe puree, warstwę kaszy z pomidorami i na sam wierzch pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
- Całość zapiec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, gotową zapiekankę podać z kiełkami brokuła.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 435kcal