14 listopada 2014

WARZYWNA ZAPIEKANKA Z KASZY BULGUR

Dość dawno nie przyrządzałam żadnej warzywnej zapiekanki i postanowiłam to zmienić.
Przecież są takie sycące i można do nich "włożyć" ulubione warzywa, co tylko podbija smak i nasze zadowolenie :)

Moja zapiekanka opierała się głównie na kaszy bulgur, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz raczej łagodnymi w smaku warzywami z nutką sosu sojowego. Całość była wyśmienita i bardzo sycąca!


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy bulgur
  • pół cukinii
  • kawałek dyni
  • kilka brukselek
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka sosu sojowego House of Asia
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować w szklance wody (przez około 8 minut), a następnie odstawić do wchłonięcia całego płynu.
  2. Dynię obrać ze skórki i ugotować, a następnie zblendować z curry i solą sezamową na puree.
  3. Brukselki ugotować.
  4. Pomidora obrać ze skórki i zblendować, po czym wymieszać z kaszą bulgur i przyprawą pomidorową.
  5. Do formy włożyć plastry cukinii, ugotowaną brukselkę, polać sosem sojowym, nałożyć dyniowe puree, warstwę kaszy z pomidorami i na sam wierzch pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
  6. Całość zapiec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, gotową zapiekankę podać z kiełkami brokuła.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 435kcal

23 komentarze:

  1. Mmm pomidorowe zapiekanki są pyszne <3 a ta do tego zdrowa i wygląda tak smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba się do Ciebie wprowadzę na takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :-) a jak z kaszą to jestem kupiona :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... kasza blugur to moja miłość!

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności, świetna alternatywa dla pizzy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak kasza bulgur i warzywa to ja poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda super, świetne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co zapiekane jest smaczne :D Jak ja uwielbiam zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapiekanki to najlepszy pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jednoporcjowe cudo specjalnie dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Zainspirowałaś mnie żeby zrobić podobny obiad jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie wygląda, omnomnom :> zapiekanki z bulgur jeszcze nie próbowałam, ale tak kusisz tym zdjęciem, że dłużej zwlekać się po prostu nie da!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie, bardzo żałuję że w obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odkąd spróbowałam tej kaszy ciągle nie mam dość. Chętnie zjem ją w takiej wersji:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam identyczne naczynko do zapiekania i często robię podobne zapiekanki, chcę wstawić na bloga, ale wygląda to tak mało apetycznie, że się odechciewa. Jak Ty to robisz, że tak ładnie się prezentuje, co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komplement, ale patrząc na Twoje prezentacje śniadaniowe nie wierzę, że jakiś Twój posiłek może nie wyglądać apetycznie! :)

      Usuń