13 listopada 2014

CZEKOLADOWE CIASTO AMARANTUSOWE Z MASĄ ŚLIWKOWĄ

Ciasto w smaku idealne!

Spód o konsystencji zbitego i mokrego brownie z lekko orzechowym posmakiem, dzięki amarantusowi! Natomiast śliwkowa masa wykonana na bazie kaszy jaglanej i suszonych śliwek dopełniała całości.

Jest to również wypiek dla alergików, ponieważ nie zawiera kakao, ani glutenu ;)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
Masa
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki stevi
  • 4 świeże śliwki 

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Wszystkie składniki, oprócz białka, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą blendera.
  2. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać w masę.
  3. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (mała tortownica) i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem.
  3. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z wcześniej namoczonymi śliwkami (do uzyskania gładkiego kremu).
  4. Na gotowe ciasto wyłożyć masę i udekorować kawałkami świeżych śliwek.
Polecam, ponieważ jest to jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio udało mi się upiec!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 915kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

Amarantus - super zboże XXI wieku

23 komentarze:

  1. Jak czekoladowe to porywam całe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ze śliwkami to ja porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na zdrowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu Twoje pomysły na dania są rewelacyjne, kobitko jak wydasz książkę to ja poproszę ze specjalnym autografem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne zdrowe ciasto. Można? - można! :) kawałek poproszę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie słodycze można jeść prawie bezkarnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie dość, że apetycznie wygląda i strasznie kusi, to jeszcze zyskuje dodatkowy walor - sto procent zdrowia! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem fanką wszystkiego, co czekoladowe :) a z dodatkiem śliwek to nawet jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta takiego jeszcze nie jadłam. Wygląda ciekawie, uwielbiam śliwki, więc chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne musi być!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mąkę amarantusową i sojową można zastąpić orkiszową lub inną?

    OdpowiedzUsuń
  12. podoba mi się pomysł na taka jaglana masę :)
    świeżych śliwek nie jadłam już od paru tygodni, zrobiłaś mi apetyt

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda i brzmi interesująco ;) Szczególnie, że bez kakao i mąki orzechowej, jak to zwykle bywa w przepisach bez glutenu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. śliwki uwielbiam, więc ciasto jest jak najbardziej pode mnie :D
    podkradam przepis i będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jednym słowem (lub dwoma..) - palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm narobiłaś smaku!! Świetny pomysł, zresztą jak zawsze. :)

    PS dzięki za obserwowanie i miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm wygląda bardzo apetycznie :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń