Wegańskie i bezglutenowe wydanie ulubionego Wielkanocnego ciasta!
Cudowne kruche ciasto i słodki krem, zwieńczony przeróżnymi bakaliami- mazurek... Wszyscy uwielbiają to ciasto, jednak Wielu (a przeważnie Wiele) z nas z powodu przeróżnych diet nie może sobie na nie pozwolić ;)
Mam na to rozwiązanie- wegański, bezglutenowy mazurek- bez pszennej mąki, niezdrowych tłuszczów i cukru! ;) A co najważniejsze jest obłędnie słodki!
Składniki:
- 6 łyżek mąki migdałowej
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 1 banan
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżka masła orzechowego
- 15g daktyli
- 2 połówki brzoskwiń
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- do ozdoby: migdały całe, płatki migdałowe, orzechy laskowe, jagody goji, morwa biała suszona
- Banana zblendować i połączyć z mąkami, masłem orzechowym oraz tahini- wyrobić ciasto.
- Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę (na kształt kwadratu), z mniejszej części ciasta uformować ozdobne brzegi- piec 20 minut w 190 stopniach.
- Daktyle namoczyć we wrzątku, porządnie odcedzić i zblendować z brzoskwiniami oraz sokiem z cytryny na bardzo gładki mus karmelowy.
- Masę karmelową wyłożyć na upieczony spód i ozdobić bakaliami.
Ja w Wielkanoc na pewno nie odmówię sobie takiego mazurka- a Wy? :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 1330kcal
1 kawałek- ok. 148kcal

