28 marca 2015

MIGDAŁOWY MAZUREK Z DAKTYLOWYM KARMELEM

Wegańskie i bezglutenowe wydanie ulubionego Wielkanocnego ciasta!

 

Cudowne kruche ciasto i słodki krem, zwieńczony przeróżnymi bakaliami- mazurek... Wszyscy uwielbiają to ciasto, jednak Wielu (a przeważnie Wiele) z nas z powodu przeróżnych diet nie może sobie na nie pozwolić ;)

Mam na to rozwiązanie- wegański, bezglutenowy mazurek- bez pszennej mąki, niezdrowych tłuszczów i cukru! ;) A co najważniejsze jest obłędnie słodki!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 15g daktyli
  • 2 połówki brzoskwiń
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • do ozdoby: migdały całe, płatki migdałowe, orzechy laskowe, jagody goji, morwa biała suszona
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować i połączyć z mąkami, masłem orzechowym oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę (na kształt kwadratu), z mniejszej części ciasta uformować ozdobne brzegi- piec 20 minut w 190 stopniach.
  3. Daktyle namoczyć we wrzątku, porządnie odcedzić i zblendować z brzoskwiniami oraz sokiem z cytryny na bardzo gładki mus karmelowy.
  4. Masę karmelową wyłożyć na upieczony spód i ozdobić bakaliami.

Ja w Wielkanoc na pewno nie odmówię sobie takiego mazurka- a Wy? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 1330kcal
1 kawałek- ok. 148kcal

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja V

42 komentarze:

  1. Obłędny. Uwielbiam twoje zdrowe wersje, chyba zaczynam wierzyć, że z każdego ciasta można zrobić wersję fit. Chociaż problem mógłby być z tymi przeróżnymi z dodatkiem ogromnej ilości masła.

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak zdrowe święta to ja rozumiem :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. mazurek idealny! to coś dla mnie, takie zdrowe słodkości zawsze mile widziane, po prostu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest boski. Właśnie zastanawiałam się jaki zrobić zdrowy krem do mojego mazurka i wiedz, że na pewno to bedzie daktylowy! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały mazurek kochana, uwielbiam daktylowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny mazurek i ten karmel daktylowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super! zdrowy mazurek! zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku po raz pierwszy zabieram się za mazurka i jestem w trakcie szukania idealnego przepisu. Muszę sobie wrzucić do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, że mogę pomóc znaleźć Ci inspirację :)

      Usuń
  9. Chyba zrobię podobny! Mama robi zwykły, ale ja chętnie wypróbuję taki! Świetny! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakoś nigdy nie przepadałam za mazurkiem, ale teraz jak reszta rodzinki podjada moje zdrowe wypieki skusze sie na Twoją wersje mazurka;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest super słodki i mój narzeczony, który preferuje raczej tradycyjne wypieki był naprawdę zachwycony tą zdrową wersją, także polecam :)

      Usuń
  11. A ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam mazurka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz to nadrobić, ale tylko w zdrowym wydaniu! :)

      Usuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak cudnie wygląda *-* O wiele bardziej wolę tą wersję niż tradycyjny :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam krem daktylowy, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby zrobić go z brzoskwiniami! Genialny pomysł. Dodaję do (zbyt długiej już) listy "do zrobienia".

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny uwielbiam takie zdrowe wersje tradycyjnych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialny przepis! :) już go zapisuję i na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny! Aż szkoda jeść :) Mazurka nigdy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super! Kajmakowy mazurek to mój ukochany punkt każdej Wielkanocy, więc cieszę się, że znalazłaś pomysł na jego "odchudzenie" :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepiękny, wiosenny, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Obłędnie wygląda, lepiej jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis! te brzoskwinie to z puszki? a co byś zaproponowała zamiast masła orzechowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzoskwinie z puszki, bo niestety póki co świeżych jeszcze nie ma, a te z puszki są słodsze :) zamiast masła orzechowego można użyć tahini lub oleju kokosowego :)

      Usuń
    2. Dzięki :) ja może zamiast brzoskwini dodam świeże mango, żeby moja 11,5 miesięczna córeczka też spróbowała :)

      Usuń
  22. Chętnie bym taki mazurek spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda pięknie i najważniejsze, że można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam, wyszedł bosko...dzięki za inspirację Magda:)

    http://krzepa.blogspot.co.uk/2015/04/mazurek-daktylowy.html

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Co można użyć w zamian mąki migdałowej? Czy jest ona raczej koniecznością?
    Dopiero zaczynam drogę ze zdrowymi wypiekami i nie bardzo się orientuję..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ją zastąpić w całości mąką jaglaną lub mąką z innych orzechów (można samemu zmielić dowolne orzechy) :) zawsze służę radą ;)

      Usuń