6 października 2018

MAKARON Z SOSEM DYNIOWYM I TOFU

Dynia królową jesieni! O tej porze roku na stałe gości w moim menu, chociażby pod postacią kremowego sosu do makaronu :)



Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego

  • 1 dynia hokkaido

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka pasty curry

  • 5 łyżek płatków drożdżowych

  • 300g tofu naturalnego

  • Przyprawy: sól, papryka słodka, kurkuma

  • świeży koperek

  • słonecznik


Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę oraz czosnek, następnie dodaj pokrojoną w dorbną kostkę dynię i zalej wodą ponad poziom dyni.

  2. Podczas gotowania dodaj do całości przyprawy oraz pastę curry.

  3. Po ugotowaniu całą zawartość patelni (wraz z pozostałym płynem) zblenduj z tofu na gładki sos.

  4. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, po czym wymieszaj z sosem i przełóż na talerz.

  5. Danie udekoruj koperkiem i posyp słonecznikiem.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 2235kcal

1 porcja – ok. 559kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.