Może też dlatego, że po prostu są szybkie w wykonaniu ;)
Krem z pieczarek był oczywiście mocno pieczarkowy, ponieważ nie dodałam do niego żadnego innego warzywa! A delikatny w smaku makaron ryżowy idealnie pasował do całości.
Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 50g makaronu ryżowego nitki
- 2 łyżeczki koperku
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: sól morska, przyprawa grzybowa, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie
- Pieczarki umyć obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Następnie odcedzić, oprószyć przyprawą grzybową i ugrillować w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pieczarki zblendować z wywarem warzywnym, przyprawić do smaku.
- Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 min, odcedzić.
- Gotowy krem podawać z makaronem ryżowym i koperkiem.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 290kcal
1 porcja- ok. 145kcal
