29 października 2014

KREM Z PIECZAREK

Jesienną porą zawsze mam większą ochotę na zupy. Może dlatego, że są bardzo rozgrzewające, a jednocześnie sycące ;)

Może też dlatego, że po prostu są szybkie w wykonaniu ;)

Krem z pieczarek był oczywiście mocno pieczarkowy, ponieważ nie dodałam do niego żadnego innego warzywa! A delikatny w smaku makaron ryżowy idealnie pasował do całości.


Składniki:
  • 500g pieczarek
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 50g makaronu ryżowego nitki
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: sól morska, przyprawa grzybowa, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  2. Następnie odcedzić, oprószyć przyprawą grzybową i ugrillować w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Pieczarki zblendować z wywarem warzywnym, przyprawić do smaku.
  4. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 min, odcedzić.
  5. Gotowy krem podawać z makaronem ryżowym i koperkiem.
 Gotowe! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 290kcal
1 porcja- ok. 145kcal

Szybkie zupy!