Mój pierwszy post! Zastanawiałam się od czego by tu zacząć.... aż wybór padł na jedną z moich ulubionych zdrowszych wersji klasycznego sernika. Korzystając z ostatnich uroków jesieni postanowiłam wykorzystać jedno z moich ulubionych warzyw- dynię! Świetnie komponuje się z resztą użytych przeze mnie składników. Ciasto jest idealne na długie jesienne i leniwe wieczory... ;)
Składniki:
- 20g płatków żytnich
- 50g otrębów żytnich
- 30g otrębów pszennych
- 200g jogurtu naturalnego
- łyżeczka stewii
- łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- 500g sera białego (ja użyłam Emilki)
- dojrzały banan
- 5 łyżek musu dyniowego
- 3 jajka
- garść rodzynek
- łyżeczka stewii
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Spód:
- W małej miseczce rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć przez 10 min i odcedzić.
- Podobnie w dużej misce namoczyć płątki żytnie przez 10 min, następnie dodać wszystkie otręby i wymieszać.
- Do powstałej mieszanki dodać jogurt naturalny wraz z stewią i cynamonem oraz wcześniej namoczonymi rodzynkami.
- Wszystko razem zblendować do utworzenia masy.
- Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przekładamy masę otrębową i pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni).
Masa:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić z odrobiną soli oraz szczyptą cynamonu.
- Zblenować banana wraz z musem dyniowym, żółtkami oraz stewią.
- Do masy dodać ser biały i blendować, aż otrzymamy bardzo gładką masę.
- Dodać sparzone rodzynki i wymieszać.
- Na koniec dodać ubite wcześniej białka, bardzo delikatnie mieszając.
- Po 15 minutach, gdy spód będzie przypieczony wyciągamy formę z piekarnika i wlewamy masę serową.
- Całość pieczemy około 50 min w temperaturze 170 stopni.
- Po upieczeniu otwieramy piekarnik, jednak nie wyciągamy ciasta (przez co najmniej 30 min). W przeciwnym razie może nam opaść i nie będzie już takiego efektu wizualnego. Jednak gdyby tak się stało walory smakowe wynagradzają wszystko!
*Sernik podałam z musem ananasowym, który idealnie komponował się z pozostałymi smakami i aromatami.
Całość (6 porcji)- ok. 1015kcal
1 porcja- ok. 170kcal