To był mój pierwszy raz, kiedy postanowiłam zrobić wypiek z samej mąki sojowej.
Nie do końca byłam przekonana, że wyjdą tak pyszne!
Mąka sojowa sprawia, że wypieki są raczej mokre, a jednocześnie delikatne!
A dodatek wyraźnych orzechów brazylijskich, które po upieczeniu stały się chrupiące dopełnił całości!
Na sam koniec dodam, że jedna muffina ma tylko 47 kcal, co powinno przekonać każdego (nawet tych na diecie!) ;)
Składniki:
- 3 łyżki mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1/4 szklanki mleka
- 1 białko jaja
- 2 orzechy brazylijskie (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając blendera.
- Masę przełożyć do sylikonowych foremek i na wierzch włożyć po połowie orzecha brazylijskiego (cały mógłby być zbyt ciężki).
- Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 muffiny)- ok. 190kcal
1 muffina- ok. 47kcal

