21 października 2014

CYNAMONOWE MUFFINY SOJOWE

 Pyszne, lekkie, pełne białka i aromatyczne!

To był mój pierwszy raz, kiedy postanowiłam zrobić wypiek z samej mąki sojowej.
Nie do końca byłam przekonana, że wyjdą tak pyszne!
Mąka sojowa sprawia, że wypieki są raczej mokre, a jednocześnie delikatne!

A dodatek wyraźnych orzechów brazylijskich, które po upieczeniu stały się chrupiące dopełnił całości!

Na sam koniec dodam, że jedna muffina ma tylko 47 kcal, co powinno przekonać każdego (nawet tych na diecie!) ;)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 białko jaja
  • 2 orzechy brazylijskie (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając blendera.
  2. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i na wierzch włożyć po połowie orzecha brazylijskiego (cały mógłby być zbyt ciężki).
  3. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffiny nie wyszły zbyt przesłodzone, a właściwie raczej bardzo delikatnie słodkie, więc większym łasuchom proponuję dodać stevię, miód, czy ksylitol ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 muffiny)- ok. 190kcal
1 muffina- ok. 47kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIImieniny u cioci

26 komentarzy:

  1. Taka mąka jest chyba bardzo fajna! Chętnie poszukam jej w mojej okolicy i może zakupię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię mąkę sojową. Ma bardzo wyrazisty smak, ale mi odpowiada. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty, a zarazem genialny przepis! Super!:) Chyba też wykombinuję jakieś muffinki z mąki sojowej bo jest świetna!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się smakowicie! Muszę spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  5. nie piekę ale z przyjemnością czytam o smacznych wypiekach :) a tych mało kalorycznych tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne! uwielbiam orzechy brazylijskie :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze na nią niestety nie trafiłam... ale chętnie kupię taką mąkę. Masz może informacje o jej wartościach odżywczych, bo doczytałam, że występuje w 2 wersjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosuję bezglutenową odtłuszczoną mąkę sojową. Jej przybliżone wartości odżywcze 100g to: 330kcal; 46,9g białka; 1,2g tłuszczu; 38,2g węglowodanów; 17,6g błonnika. Zachęcam do jej kupna, po przyrządzeniu tych muffinek przekonałam się do niej w 100% :)

      Usuń
  8. Ale super! Od dawna mam mąkę sojową i nie wiem, co z nią zrobić :P Dzięki za pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Madziu kolejne pyszności u Ciebie, masz bardzo ciekawe i smakowite pomysły na dania :-) cieszę się, że się z nami dzielisz przepisami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie spotkałam tej mąki, muszę poszukać. muffiny są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdobyłaś moje serce tymi muffinami :) Nie dość , że z orzechami to jeszcze niskokaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam twojego bloga, tyle inspiracji dla bezglutenowców i nawet wartość kaloryczna!
    Buziaki :* !

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo apetycznie wyglądają, orzechy, cynamon to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie z innymi orzechami - nie wiem dlaczego, ale brazylijskie jako jedyne niespecjalnie mi smakują... Niemniej, wyszły Ci cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy do przepisu nie trzeba dodać żadnej sodki czy proszku do pieczenia?:) Byłoby to wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie dodawałam i wyrosły :) jest białko jajka, więc wydaje mi się, że soda, czy proszek tu są zbędne :)

      Usuń
  16. Super, dzięki Magdeno! To moze byc moja najwieksza słodycz w cukrzycy ciazowej, wiec muszę byc pewna, ze sie uda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że Ci zasmakują, a jak nie to daj znać to wykombinuję coś specjalnie dla Ciebie :)

      Usuń
  17. Każdy przepis jest na wagę złota:)

    OdpowiedzUsuń