To był mój pierwszy raz, kiedy postanowiłam zrobić wypiek z samej mąki sojowej.
Nie do końca byłam przekonana, że wyjdą tak pyszne!
Mąka sojowa sprawia, że wypieki są raczej mokre, a jednocześnie delikatne!
A dodatek wyraźnych orzechów brazylijskich, które po upieczeniu stały się chrupiące dopełnił całości!
Na sam koniec dodam, że jedna muffina ma tylko 47 kcal, co powinno przekonać każdego (nawet tych na diecie!) ;)
Składniki:
- 3 łyżki mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1/4 szklanki mleka
- 1 białko jaja
- 2 orzechy brazylijskie (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając blendera.
- Masę przełożyć do sylikonowych foremek i na wierzch włożyć po połowie orzecha brazylijskiego (cały mógłby być zbyt ciężki).
- Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 muffiny)- ok. 190kcal
1 muffina- ok. 47kcal
Taka mąka jest chyba bardzo fajna! Chętnie poszukam jej w mojej okolicy i może zakupię :)
OdpowiedzUsuńLubię mąkę sojową. Ma bardzo wyrazisty smak, ale mi odpowiada. :)
OdpowiedzUsuńProsty, a zarazem genialny przepis! Super!:) Chyba też wykombinuję jakieś muffinki z mąki sojowej bo jest świetna!:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się smakowicie! Muszę spróbować:))
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńnie piekę ale z przyjemnością czytam o smacznych wypiekach :) a tych mało kalorycznych tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńale pychota !! poproszę o jedną !
OdpowiedzUsuńświetne! uwielbiam orzechy brazylijskie :-))
OdpowiedzUsuńJako fanka cynamonu porywam <3 !
OdpowiedzUsuńJeszcze na nią niestety nie trafiłam... ale chętnie kupię taką mąkę. Masz może informacje o jej wartościach odżywczych, bo doczytałam, że występuje w 2 wersjach
OdpowiedzUsuńJa stosuję bezglutenową odtłuszczoną mąkę sojową. Jej przybliżone wartości odżywcze 100g to: 330kcal; 46,9g białka; 1,2g tłuszczu; 38,2g węglowodanów; 17,6g błonnika. Zachęcam do jej kupna, po przyrządzeniu tych muffinek przekonałam się do niej w 100% :)
UsuńAle super! Od dawna mam mąkę sojową i nie wiem, co z nią zrobić :P Dzięki za pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMadziu kolejne pyszności u Ciebie, masz bardzo ciekawe i smakowite pomysły na dania :-) cieszę się, że się z nami dzielisz przepisami :-)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam tej mąki, muszę poszukać. muffiny są bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, bardzo oryginalny.
OdpowiedzUsuńZdobyłaś moje serce tymi muffinami :) Nie dość , że z orzechami to jeszcze niskokaloryczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon, muffinki świetne! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam twojego bloga, tyle inspiracji dla bezglutenowców i nawet wartość kaloryczna!
OdpowiedzUsuńBuziaki :* !
bardzo apetycznie wyglądają, orzechy, cynamon to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńDla mnie z innymi orzechami - nie wiem dlaczego, ale brazylijskie jako jedyne niespecjalnie mi smakują... Niemniej, wyszły Ci cudne :)
OdpowiedzUsuńCzy do przepisu nie trzeba dodać żadnej sodki czy proszku do pieczenia?:) Byłoby to wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńja nie dodawałam i wyrosły :) jest białko jajka, więc wydaje mi się, że soda, czy proszek tu są zbędne :)
UsuńSuper, dzięki Magdeno! To moze byc moja najwieksza słodycz w cukrzycy ciazowej, wiec muszę byc pewna, ze sie uda;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że Ci zasmakują, a jak nie to daj znać to wykombinuję coś specjalnie dla Ciebie :)
Usuń*Magdaleno :)
OdpowiedzUsuńKażdy przepis jest na wagę złota:)
OdpowiedzUsuń